Washington'da 'Minyatürler: Anadolu'dan Müzik' Konseri

Yazıcı-dostu sürüm

Müzik insanların kültürel ve dilsel sınırları aşarak iletişim kurmasına imkan veren evrensel bir dildir. 10 Nisan Çarşamba günü Yunus Emre Enstitüsü 100'den fazla davetliyi Washington DC'deki First Congregational United Church of Christ'te Türk halk müziğinin büyüleyici dünyasına girmeye davet etti. New York Türk-Amerikan Sanat Topluluğu (TAASNY) ("New Manhattan Sinfonietta'nın Solistleri") ile ortaklaşa düzenlenen "Minyatürler" adındaki bu özel konser, Washington DC'de yaşayanların, klasik halk müziği şeklinde Türkiye'nin ezgileri duymalarına imkan sağlayarak Türkiye'nin güzelliğini gözler önüne serdi.

"Minyatürler" konseri, "Horon" adlı solo keman parçasıyla başladı (horon, halka şeklinde oynanan bir tür Türk halk dansıdır). Bu eser, "Türk Beşleri"nin önde gelen üyesi olan Ahmed Adnan Saygun tarafından bestelenmiştir. "Türk Beşleri" beş büyük besteciden oluşmaktadır. Bu besteciler eserlerinde hem geleneksel Türk halk şarkıları ve kültüründen yararlanmış hem de Batının müzik uygulamalarına tümüyle hakim olduklarını ortaya koymuştur. Bu besteciler, Türkiye ile Batılı ülkeler arasında müzik elçileri olarak kabul edilmiştir. Necil Kazım Akses, "Türk Beşleri"nin diğer bir üyesidir. Onun "Minyatürler" adındaki eseri de programda yorumlandı. Bu eserin, öz ve şekil olarak gerçek minyatürler olan düz melodik ve armonik yapıları vardır. Konserde ayrıca “Türk Marşı,” “Elif Dedim Be Dedim” ve “Sarı Gelin” parçaları da çalındı. "Sarı Gelin", Romeo ve Juliet'in Türkçe versiyonu olarak kabul edilebilecek bir Balkan türküsüdür ve Türkiye, Azerbaycan ve İran'da her dönem popüler olmuştur. Bir Müslüman erkekle Hıristiyan bir kız arasındaki bir aşk efsanesini konu almaktadır.

Konserden büyük zevk alan seyirciler, akıcı bir tempoyla müzisyenlerin eşliğinde Türk halk müziği dünyasına adım atmış oldular. Seyircilerden Zaineb, "Bu benim izlediğim ilk Türkçe konser. Müziğin çeşitliğini çok seviyorum; bazıları Türkiye'nin batısından, bazılarıysa Türkiye'nin doğusundan. Her dakikasından keyif aldım." ifadelerini kullandı. Konser, inanılmaz bir atmosfer oluşturarak seyircilerin Türk müziğinin benzersizliğini tatmalarına imkan verdi. Christ West ise, "Nefes kesici, zarif, capcanlı. Benim favorim Türk Marşı. İlahi ve yüce bir müzik." diye konuştu. 

New York Devlet Üniversitesi Purchase Müzik Konservatuvarında öğretim üyesi olan piyanist Derin Öge de "Minyatürler" konserinde yer aldı. Öge, yorumladığı parçalara kendi görüşlerini getiren bir sanatçı. Kemancı Emre Engin, birçok orkestrayla birlikte solist olarak sahneye çıkmış ve birçok önemli yarışmada ödül kazanmıştır. En yetenekli kemancılardan biri olan Yiğit Karataş ise Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasıyla birlikte sahne almıştır. Gizem Yücel, caz, rock ve deneysel müzikten klasik müziğe kadar birçok farklı türde aynı derecede yetenekli olan çok yönlü bir konser kemancısıdır. Çellist Ezgi Yargici, Kanada, Belçika, Çin ve Türkiye gibi birçok ülkede sahneye çıkmıştır.

 Bu konser, izleyicilerin en zengin ve en ünlü geleneksel Türk parçalarının bazılarının tadını çıkarmasına ve bizleri birbirimizden ayıran farklılıklardan ziyade ortak insanlığımıza odaklanarak müziğin gücünü kutlamasına imkan veren nadir fırsatlardan biri oldu.