Pasaport DC ile Kültürel Diplomasi

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye'nin ulusal imajını ve yumuşak gücünü arttırmak amacıyla faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitüsü, Türkçe kursları, kültür ve sanat faaliyetleri ve diğer kültürel etkileşim etkinleriyle Türk kültür ve değerlerini daha çok insana ulaştırma çalışmalarına devam ediyor.

4 Mayıs 2019 tarihinde Washington Yunus Emre Enstitüsü, Washington DC'de düzenlenen Pasaport DC etkinliğine katılarak Türk kültürünü tanıttı. Washington Yunus Emre Enstitüsünden Casey Kim, "Yüz yüze iletişim kültür diplomasisinin en etkili aracı olagelmiştir. Geçmiş ve modern hali ile Türk kültürünün, Amerikan halkı tarafından doğru şekilde algılanmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik boyunca Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği 6 binden fazla konuk ağırladı. Geleneksel bayram kıyafetli sanatçılar tarafından zeybek, koron ve halay gibi farklı dansları sergilendi. Büyükelçilik bünyesinde Türkiye'nin müzik, sanat, yemek ve dilini yakından tanıma imkânı bulan ziyaretçiler bir anlamda Türkiye'ye yolculuk yaptılar. 

Etkinlikte yer alan ebru sanatçısının farkı renkleri suyun üstünde yüzdürerek bir çubuk yardımıyla girdaplar ve desenler oluşturması çocuklar tarafından merakla izlendi.

Türk yaşamının kültürel, tarihsel ve sosyal boyutlarını bir araya getiren ve kültürel diplomasinin en etkili başatlarından olan Türkçe de etkinlik boyunca katılımcılara tanıtıldı. "Merhaba," "nasılsın" ve "teşekkür ederim" gibi temel ifadeleri öğrenen ziyaretçiler, yaz döneminde düzenlenecek Türkçe kursu, mutfak programı ve Enstitünün yaklaşan diğer etkinlikleri hakkında bilgi edindiler.

Ziyaretçileri bekleyen diğer bir sürpriz de Büyükelçiliğe getirilen eski bir çarşı oldu. Konya'nın dünyaca ünlü elde dokunmuş halı ve kilimleri, hediyelik eşyalar, bakır süs eşyaları ve Gaziantep'in yemeni adı verilen el yapımı deri ayakkabıları ziyaretçilerden büyük ilgi gördü. Hediyelik eşya olarak birçok geleneksel el işi ürün bulan ziyaretçiler bu dükkânlarda eşsiz bir çarşı alışverişi deneyimi yaşadılar.

Çarşı içinde yaptıkları gezintilere Türk tatlıları ve Türk kahvesinin cezbedici kokusu ile ara veren konuklar Türk yemeklerini de tatma fırsatı buldu. 

Etkinlikte tüm dünyadan konuklar vardı. Yunus Emre Enstitüsünün uluslararası ortakları, Korece, Çince ve İspanyolca gibi birçok dilde Türk kültürünü tanıttılar.

Washington DC Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Halid Bulut yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Türk dili, sanatı, folkloru ve yemeklerini bugün 6 binden fazla kişinin Türk kültürünü daha yakından tanımasını sağlandı. Türkiye ile diğer uluslararasında bilinirliği ve karşılıklı anlayışı arttırmanın en etkili aracı kültürel iletişimdir. Bizim amacımız da Türk kültürünü tüm dünyada gururla tanıtmak."