Cesur Türk Diplomat Los Angeles’ta Anıldı

Yazıcı-dostu sürüm

İkinci Dünya Savaşı sırasında Türkiye’nin Rodos büyükelçisi olarak görev yapan Selahattin Ülkümen’in Amato ailesini Yahudi Soykırımı’ndan kurtarmasını anlatan “Lina Amato’nun Hikâyesi” adlı belgesel Kaliforniya’nın Los Angeles şehrinde büyük ilgiyle izlendi.

Ülkümen’in ailenin hayatını korkusuzca kurtarmasının katılımcılarla paylaşıldığı akşamda belgesel dostluk, cesaret ve iş birliğinin önemini bir kez daha hatırlattı. Faaliyete Los Angeles Filarmoni ve Los Angeles Musevi Orkestrası gibi müzik camiası büyük ilgi gösterdi.

Yunus Emre Enstitüsü, T.C Los Angeles Başkonsolosluğu ve LOA/Apricot Tree iş birliğinde Mayıs ayında Kaliforniya’nın Irvine şehrinde gerçekleştirilen ilk gösterimin ardından iki kez seyirciyle buluşturulan belgesel gösteriminin açılışını Los Angeles Başkonsolosu Can Oğuz ve LOA/Apricot Tree Başkan Yardımcısı ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Senem Çevik yaptı. Film gösteriminin öncesinde Piyanist Doç. Dr. Ayşe Taşpınar ve Los Angeles Musevi Orkestrası’nda görev yapan Konsertmaister Mark Kaspher ünlü müzik pedagogu Vitaly Margulis adına bir konser verdi. 

Türk ve dünya bestelerinin icra edildiği konserde Ahmet Adnan Saygun’un besteleri büyük ilgi gördü.

Gösterime katılan Lina Amato’nun çocukluk arkadaşı Jeanette Mizrachi’nin anıları katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

Film gösteriminin ardından Türkiye’nin mutfak kültürünün önemli bir parçası olan Osmanlı Sefarad yemekleri ikram edilerek Osmanlı’dan günümüze Sefarad kültürünün Akdeniz etkisiyle ortaya çıkardığı bu eşsiz mutfak ile ilgili bilgiler paylaşıldı.

İki yüzden fazla katılımcının bulunduğu gösterim ve konser, misafirlere Türk kahvesi ikramıyla sona erdi.