"Ayla: Savaşın Kızı" Şikago'da Sanatseverlerle Buluştu

Yazıcı-dostu sürüm

Türkiye Cumhuriyet Şikago Başkonsolosluğu ve Washington DC Yunus Emre Enstitüsü iş birliği ile gerçekleştirilen organizasyonda “Ayla: Savaşın Kızı” filmi, filmin kahramanı Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin ölüm yıldönümünde Türk ve Amerikalı sinemaseverlerle buluşturuldu.

Şikago’nun prestijli sinema salonlarından Gene Siskel Film Center’da gerçekleştirilen gösterime Şikago Başkonsolosu Umut Acar, Illiniois Eyaleti Gazi İşleri Dairesi Başkanlığı Direktörü Stephen Curda’nın yanı sıra çeşitli ülkelerden diplomatik temsilciler ve Kore savaşı gazileri katıldı.

 

Şikago’nun prestijli sinema salonlarından Gene Siskel Film Center’da gerçekleştirilen gösterime Şikago Başkonsolosu Umut Acar, Illiniois Eyaleti Gazi İşleri Dairesi Başkanlığı Direktörü Stephen Curda’nın yanı sıra çeşitli ülkelerden diplomatik temsilciler ve Kore savaşı gazileri katıldı.

Gösterim öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Şikago Başkonsolosu Umut Acar, “ Kore savaşı sırasında yaşanan bir olaya dayanan Ayla filmi savaş sırasında görev alan Süleyman Astsubayımızın gösterdiği kahramanlık  ve insanlık hikâyesini anlatıyor, bugün ayrıca Süleyman Astsubayın ölüm yıldönümü bu vesile ile tüm şehitlerimizi minnetle anıyor, gazilerimize saygılarımızı sunuyoruz. Chicago toplumunun Ayla filmine gösterdiği yoğun ilgi için çok teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Illiniois Eyaleti Gazi İşleri Dairesi Başkanlığı Direktörü Stephen Curda ise “Kore asıllı bir Amerikalı olarak ve askeri görev icra etmiş biri olarak bu hikâyenin benim için çok yüksek bir değeri var, bize bu filmi izleme imkânı verdiği içi emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı. .

Washington DC Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Halid Bulut; “ Barışın en kıymetli varlık olduğu şu günlerde savaş şartlarında dahi Türk insanının  mazluma olan yardımsever bakışını gösteren bu filmin Amerikan toplumunca yoğun bir ilgi ile karşılanması bizleri çok mutlu etti.” dedi.

“Ayla: Savaşın Kızı”

Türkiye'nin Oscar adayı, Oscar Akademisi'nin de "Yabancı Dilde En İyi Film" aday adayı olan film, 1950'lerde Kore Savaşı'na katılan Türk askerlerinden biri olan Astsubay Süleyman Dilbirliği ile savaşta öldürülen ailesinin yanında bulduğu ve Ayla adını verdiği Koreli küçük kızın sevgi ve umutla beslenen gerçek hikâyesinden beyazperdeye taşındı.

'Ayla' filmi zamansız, mekânsız, dil-din ve ırk tanımadan vicdanın nasıl da gerçek bir sevgiyle insanları buluşturabileceğini ve savaşa rağmen gerçek insanlığın nasıl da birleştirici olabileceğini Türkiye insanının gönlünü ve ruhunu yansıtan bir gözle anlatıyor. Kore Savaşı sırasında, dünyanın öbür ucunda, anne ve babası ölmüş minik bir çocuğun hem Türkleri hem Güney Korelileri hem de Amerikalıları aynı duygularda, nasıl büyük bir içtenlikle buluşturduğunun hikâyesini perdeye taşıyan Ayla, savaşın acı koşullarında, ismi gibi ay yüzlü Ayla ile ay yıldızlı bir askerin tarihe mal olmuş 65 yıllık hikâyesini anlatıyor.