Amerikalı Öğrenciler “Türkçe Yaz Okulu” Tecrübelerini Paylaştı

Yazıcı-dostu sürüm

Yunus Emre Enstitüsü tarafından bu yıl 9.su düzenlenen “Türkçe Yaz Okulu” kapsamında Türkiye’ye giden Amerikalı öğrenciler programla ilgili tecrübelerini paylaştı.

Öğrenciler, ABD'nin başkenti Washington'da yer alan Washington DC Yunus Emre Enstitüsünde bir araya geldiler. Anadolu Ajansı (AA) muhabirine açıklamalarda bulunan öğrenciler, 118 ülkeden Türkçeye gönül veren 1000 gencin katılımıyla gerçekleştirilen yaz okulu programını değerlendirirken edindikleri izlenim ve deneyimleri de paylaştılar.

"O gece hakkında birçok dokunaklı hikâye dinledim"

Çin asıllı Amerikalı bir öğrenci yaptığı açıklamada, Dünya Tarihi bölümü öğrencisi olduğunu ve Türkçe diline merak sardığını söyledi. Gezinin, kişisel ve akademik bakımdan kendisine büyük bir tecrübe kattığını dile getiren öğrenci, "Birçok kültüre ait izler ve tarihi yapılar gördüm. Bunun yanı sıra Türk insanının ne kadar cana yakın ve misafirperver olduğuna şahit oldum. Tüm bunlar için Yunus Emre Enstitüsüne minnettarım." dedi.

Türkiye'ye gittiğinde Erzurum'da kaldığını ve geçirdiği süre boyunca 15 Temmuz hain darbe girişimini de araştırdığını aktaran Çinli öğrenci, "Silahlı askerlere ve araçlara karşı halkın kendi kendine organize olup darbenin önüne geçmesi oldukça ilginç ve takdir edilesi bir durum. O gece hakkında birçok dokunaklı hikâye dinledim." ifadelerini kullandı.

Güney Afrika asıllı Amerikalı bir öğrenci de gezinin kendi hayatında büyük bir yer ettiğine vurgu yaptı. Özellikle Türk mutfağı, tarihsel zenginliği ve insanının eşsiz olduğunu belirten öğrenci, "Bunları yaşamanın karakterime olumlu katkılar yaptığına eminim." diye konuştu.

Washington DC Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Halid Bulut ise programa ilişkin yaptığı değerlendirmede bu yılki yaz okuluna ABD’den 20 öğrenci gönderdikleri belirtirken Türkiye deneyimlerini duymak adına tekrar bir araya geldiklerini kaydetti. Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğrenciler ve bizim için güzel bir imkân. Bizim anlatacak, öğrencilerin ise alacakları hikâyelerimiz var. Amacımız ülkemizin değerlerini insanlara bir şekilde yansıtmak. Yunus Emre Enstitüsünün de en temel amacı bu: Siyasi düzlemde yaşanan her türlü probleme rağmen insani düzlemde her dünya vatandaşına Türkiye'nin, Türk tarihinin ve Türk kültürünün zenginliklerine dair bu mesajı en doğru şekilde iletmek. Yumuşak güç bağlamında her türlü enstrümanla tanışan bu öğrencilerin geri dönüşlerinden çok memnunuz. Bunların ilerleyen zamanlarda çok güzel bir geri dönüş sağlayacağına inanıyoruz."